Trusa unui fotograf de evenimente si trecerea la Mirrorless

By in Blog with 0 Comments

Inca de cand m-am apucat sa fac fotografie profesionista, undeva prin 2007, am fost de parere ca pentru a atinge performanta mare in arta fotografica trebuie sa investesti o suma frumusica in aparatura cu care lucrezi. Multi nu ar fi de acord, insa adevarul este destul de sobru, nu ai cum sa mentii un nivel ridicat de calitate daca nu investesti periodic in ultimele tehnologii din zona aparaturii foto. Cam asta se intampla in orice industrie, oricat si-ar dori unii sa combata asta si sa scoata in evidenta ca omul din spatele aparatului face fotografia respectiva. Este cat se poate de adevarat, insa fara aparatura adecvata, din pacate nu poti atinge un nivel calitativ ridicat. Iar prin aparatura ne referim deopotriva la instrumentul de fotografiat, fie ca este aparat foto DSLR sau mirorless, pana la aparatura de prelucrare, pe romaneste calculatorul si programele de postprocesare.

In prezent sunt fotograf de evenimente, adica ma ocup de fotografie de nunta, fotografie de botez, fotografie de evenimente corporate, fotografie de business, receptii lansare firme si companii, campanii publicitare si media, fotografie de familie, copii si bebelusi si fotografie comerciala de produse sau fashion.

De-a lungul carierei mele fotografice am folosit 3 branduri mari de aparatura, Sony la inceputurile erei mele profesionale, Nikon pe la mijloc, ajungand sa lucrez in prezent cu Canon. Iar tot ce am invatat din aceste schimbari, nu exista un brand mai bun decat celalalt, folosesti acel brand care iti ofera cea mai buna experienta si se pliaza pe nevoile tale. Mai toti producatorii folosesc aceleasi tehnologii, ce e drept, unii sunt cu un pas inaintea celorlalti fie prin senzori mai performanti, lentile mai calitative, preturi mai bune, robustete si durabilitate. Ideea principala este sa gasesti un echilibru intre toti acesti factori incat sa utilizezi la maximum capacitatile aparaturii tale foto.

Activitaea mea principala este fotografia de eveniment, iar ca fotograf de nunta am invatat ca trebuie sa ai o aparatura pe care te poti baza in orice moment, si neaparat un aparat de back-up. Eu in prezent folosesc doua corpuri de aparate foto DSLR simultan. Ambele full frame si cu cele mai noi tehnologii, pentru ca in fotografia de nunta un lucru este cert, nu poti repeta momentele sau reface anumite cadre, drept pentru care trebuie sa ai tot ce este necesar pentru a surprinde atunci, fix in acel moment clipa care conteaza. Aparatura de back-up este deosebit de importanta, iar cand spun back-up ma refer la aparat foto, obiective, carduri si medii de stocare de back-up, nu te poti juca si nu poti risca amintirile oamenilor care platesc bani grei pentru expertiza unui fotograf profesionist de nunta.

Dar, odata cu trecerea anilor s-au adaugat multe kilograme in plus trusei mele foto. De aceea, revenind la titlu am sa va vorbesc despre trusa mea din prezent si de ce consider sa trec pe aparatura foto mirorless si costurile sale.

In prezent trusa mea consta in doua body-uri Canon, unul 5D Mk3 si celalalt 6D, doua aparate pe care cred ca toti le considera demne de un profesionist. Sunt aparate foto full frame, cu o versatilitate imensa in special in fotografia in lumina redusa datorita valorilor iso mari si calitate buna cu un dynamic range de invidiat. Cel mai nou aparat de la Canon, 5D Mark 4 ar fi singurul care il depaseste in prezent, si este o diferenta de tehnologii de 5 ani, ceea ce ne arata ca tehnologia nu evolueaza atat de rapid in aceasta industrie, ci pas cu pas pentru calitate. Obiectivele sunt o sumedenie, de la 16-35mm pentru ultrawide, 35mm pentru portrete, 50mm, 85mm, 70-200mm, 100mm macro, etc. Pe langa asta mai adaug multe accesorii precum acumulatori, carduri, blitzuri, stative, si un asisgtent de incredere. Toate ajung pe la 10.000 euro, cumparate de noi eveident, si nu e o suma mica deloc dar este o investitie in munca mea pentru a mentine o calitate ridicata pentru ceea ce fac.

Toate acestea sunt de baza pentru mine ca si fotograf nunta sau fotograf botez, cand vine vorba de amintirile de pret ale clientilor mei. Insa toata trusa este extrem de grea si ajunge pe la 20 Kg, ceea ce face din noi in timpul unui eveniment, hamali de-a dreptul. De aceea iau in considerare ca in nou sezon sa schimb putin strategia cand vine vorba de trusa mea ca si fotograf profesionist de nunta, trecerea pe aparate foto mirorless.

Cu totii stim deja ca Sony este unul dintre cele mai performante, insa vine cu un pret usturator si desi aparatul este mic si usor, obiectivele Sony sunt la fel de mari ca la DSLR si la fel de grele, ceea ce nu pot accepta din moment ce doresc sa reduc drastic greutatea dar pastrand aceeasi calitate de pana acum.

Una dintre posibilele alegeri ar fi Fujifilm X-T2, care este un mirorless crop, la fel de performant ca un DSLR full frame, cu 2 sloturi de card, baterie suficient de capabila, performanta buna in fotografia de evenimente si un pret cu mult mai mic decat Sony sau Canon. Obiectivele Fuji sunt de un real ajutor pentru un fotograf de evenimente, pentru ca sunt mici, nu foarte grele si extrem de performante si rapide.

Ca si costuri ale unei truse Fujifilm nu depasesc 6000 euro, ceea ce reprezinta o alegere perfecta pentru orice fotograf de nunti si botezuri. Investitie relativ mica, versatilitate, robustete si incredere.

O alta posibila investitie pe care o putem lua in considerare este Olympus, care vine cu un nou sistem de focus si un senzor deosebit de eficient in lumina slaba. Costurile pentru o trusa completa Olympus sunt in jurul sumei de 7-8000 euro.

De asemenea sa nu uitam Panasonic, cu seria GH, o serie extrem de apreciata in zona videografiei de nunta si evenimente dar care poate fi la fel de bine folosita in fotografia profesionista, mai ales prin noul model G9, special destinat fotografiei de wildlife. O trusa completa Olympus nu depaseste 7-8000 euro.

Toate aceste alegeri sunt sub pretul mediu al unei truse performante DSLR de la Canon sau Nikon. Din pacate pentru granzi, lumea mirorless avanseaza tehnologic fulminant si putem vedea deja cum aceste micute aparate foto depasesc performantele aparate pentru profesionisti si devin alegerea principala pentru fotografii mai putin conservatori. La urma urmei rezultatul este cel mai important, iar atata timp cat poti obtine acelas rezultat dar investind mai putin, de ce nu?

Pentru mai multe sfaturi, nu ezitati sa ma contactati si poate treceti si voi la o trusa mai mica, mai performanta si mai ieftina pentru un boost al business-ului.

Autor Articol: Alex Pasarelu – fotograf profesionist

Fotograf de Nunta | Imagini cu viata | Fotograf Profesionist

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *